Pedagogie & Psychologie

Werken voor Welzijn

De pioniers van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen zetten zich met hun onderzoek en engagementen in voor de verbetering van het sociaal en psychologisch welzijn van de samenleving. Kinderen, jongeren, scholieren, studenten, Gentenaars, Vlamingen en Belgen zijn zowel proefpersonen als doelpubliek van hun werk. Hun collega's brengen hen hulde.
Heb je zelf herinneringen aan deze Gentse coryfeeën en hun inititiatieven? Vul de lemma's gerust mee aan.

          

  

  

Deel deze pagina: 

Herinneringen

Paul Ghysbrecht, fenomeen

Juni 1980, eerste zittijd Staats-en Sociale Wetenschappen. Een van de eerste examens, de cursus Psychologie. Ik behaal een fraaie 15/20 bij Paul Ghysbrecht.
Een tweetal weken later kruis ik professor Ghysbrecht in de gangen van de rechtsfaculteit. Ik begroet de hoogleraar met een bescheiden 'Dag professor'. Paul Ghysbrecht beantwoordt mijn groet en zegt zonder nadenken: 'Dag Peter'.
Op mijn zieltje, ik had Paul Ghysbrecht, behoudens het mondeling examen, nooit eerder gesproken. Uit de honderden studenten die hij die examenzittijd voor zich had gekregen kende Professor Ghysbrecht na twee weken mijn voornaam nog. Ik stond als aan de grond genageld. Wat een fenomenaal geheugen moet die man gehad hebben...

Peter Formesyn

Steven De Weirdt

En Marie-Louise Van Herreweghe ontbreekt ook...

Leyn

Het zou ook leuk zijn ook eens de toenmalige studenten aan het woord te laten hoe zij die proeflessen in de jaren 70 ervaren hebben. Ik ben er één van, het had zeker niks revolutionairs (meer) rond 71-73. Verbist was een strenge wijze vader, Van Herreweghe probeerde echt een goede moeder te zijn. Maar het vuur was er toch wel uit.

Leyn

Prof Dr Paul Ghysbrecht ontbreekt hier toch wel. Desondanks alle straffe verhalen en het feit dat ik veel zittijden bij hem heb gedaan....

Paul Ghysbrecht, onorthodoxie als norm

Voor Paul Ghysbrecht ingewijden: Er bestaan veel (cowboy)verhalen over onze leermeester Paul Ghysbrecht. Jammer dat ook die niet een beetje gebundeld werden. Sommige van die "fantasmen" kan je toch terugvinden via: https://www.elfri.be/artikel/paul-ghysbrecht. Geniet ervan.

Wendy Leyn

December 2019