Smitha, India

© Damiano Oldoni

Het is de liefde die Smitha Kumar naar Gent heeft gebracht. Ze ontmoette haar

man, een geboren Gentenaar, toen hij in 1999 een rondreis door India maakte. Vandaag wonen ze al dertien jaar in Gent en sinds kort zijn ze met z’n drietjes.

Van de broeierige metropool Bangalore naar het Vlaanderen van Gentbrugge - waar ze

het eerste jaar bij haar schoonmoeder zal inwonen - is een echte cultuurschok. Smitha herinnert zich hoe ze op een regenachtige maartdag arriveert, enkele dagen voor het huwelijksfeest van een oom. Op de sobere plechtigheid in het stadhuis, waar warempel de ringen vergeten worden, is ze de enige met een kleurrijke, feestelijke jurk. Na tien minuten is de plechtigheid bezegeld, terwijl er in India drie dagen gefeest wordt!

Toch houdt ze al snel van haar nieuwe thuis en het leven dat ze hier uitbouwt. In 2002

besluit ze Diergeneeskunde te studeren, een oude droom die ze meenam uit India. De “kleine wereld” van de campus in Merelbeke bevalt haar. In vergelijking met India, is het onderwijs veel interactiever, up to date en toegepast op de praktijk. Aansluitend promoveert ze aan de faculteit Geneeskunde. Haar huidige research rond astma wil ze in 2015 voltooien.

Ze is niet betrokken bij de India-gemeenschap in Gent en, behalve wat kunst en

persoonlijke voorwerpen, is er weinig dat herinnert aan haar geboorteland. Ze voelt zich hier thuis met haar gezin en kan zich niet voorstellen dat haar dochtertje ooit zou opgroeien in India.

‘Wat mis ik van India’?’ Na lang aandringen komt er toch iets. In Bangalore maakte

Smitha elke avond een wandeling met haar hond. Op de heuvel, waar een oude tempel stond, keken ze dan naar de zonsondergang, die elke avond anders was. Ja, dat mist ze wel eens, zucht ze. Maar dat is dan ook alles.

Smitha Kumar (°1978, Raichur, India)

>>

Deel deze pagina: