Dolores, Ecuador

© Damiano Oldoni

Dolores Daniela Peñafiel Anchundia heeft niet alleen een naam, maar ook een historie

die kan tellen. Acht jaar geleden leerde Daniela in Ecuador de Gentse professor Patrick Van Damme kennen tijdens het laatste jaar van haar bacheloropleiding in voedseltechnologie. Van meet af aan is ze onder de indruk van zijn kennis, die erg verschilt van wat de Ecuadoraanse professoren haar tot dan toe geleerd hadden. Na een strenge selectie is Daniela een van de studentes die mee naar België mag terugkeren, waar ze vier jaar later begint aan een doctoraat.

In Gent heeft Daniela weinig contact met de andere Belgische studenten. Ecuadoranen

zijn zeer sociaal en open, waardoor ze het soms moeilijk heeft met het teruggehouden en gereserveerd karakter van de Belgen. Toch leert ze na enkele jaren Michael kennen in een Gentse studentenhome. Het klikt meteen. Michaels vader is verzot op Ecuador en van kinds af is Michael er vaak op reis geweest. In hem vindt Daniela een stukje thuis. Het Alpaca-tapijtje dat hun appartement aan Sint-Jacobs opleukt, is een van de souvenirs die Michaels vader ooit meebracht.

Samen hebben ze een schat van een kind. Amankay is twee jaar oud, en vernoemt naar

een zeldzame bloem die enkel in de Andes groeit. In de Ecuadoraanse cultuur zijn moeder en wetenschapper twee onverenigbare rollen. Moeder en kind zijn vanaf de geboorte altijd samen. Daniela vertelt bijvoorbeeld hoe de moeders daar het land bewerken met hun pasgeborenen op hun rug. Zij had het dan ook heel moeilijk met de Belgische “crèchecultuur" en het achterlaten van Amankay tijdens haar werkuren. Omdat ze zowel voltijds moeder als wetenschapper wil zijn, krijgt ze het soms zwaar te verduren.

Haar interesse voor voeding en landbouw kreeg Daniela, letterlijk, met de pap ingelepeld.

Daniela’s grootouders behoorden nog tot de oorspronkelijke inheemse bevolking van Ecuador die volledig op de natuur vertrouwden voor hun overleven. Thuis in Ecuador eet ze met haar familie de vruchten die ze vers plukken in het woud of zelf hebben gezaaid en geoogst op hun landerijen. Ook in haar onderzoek promoot Daniela de gezonde kracht van een natuurlijk leven. Ze droomt ervan om na haar studies samen met Michael terug te keren naar Ecuador en er een school op te richten die kinderen leert eten en leven in de natuur. Daniela’s advies? “Doe wat je graag doet. De rest zal wel komen.”

Dolores Daniela Peñafiel Anchundia (°1982, Quavedo, Ecuador)

>>

Deel deze pagina: