Kenan, Verenigde Staten

© Damiano Oldoni

Een man met een plan, zo zou je Kenan kunnen omschrijven. Hij bezoekt een

internationale high school, omdat hij er voor gekozen heeft om in het buitenland te gaan werken of studeren. Hij is een kind van immigranten, hij groeit op in een stad die groot geworden is dankzij de migratie - New York City - en is via zijn vader en moeder verbonden met het Midden-Oosten en Europa. Hij ademt kosmopolitisme.

Het politieke klimaat na 9/11 geeft Kenan het laatste duwtje in de rug. Hij trekt naar

Schotland, waar hij politieke wetenschappen en geschiedenis studeert, gecombineerd met een Erasmusverblijf in Frankrijk. Dat eigenaardige landje, genaamd België, waar zijn vader geboren is, leert hij ondertussen beter kennen. Kenan maakt Brusselse vrienden in Edinburgh en bezoekt regelmatig familieleden in Antwerpen. In de zomers neemt hij deel aan taalkampen in de Ardennen, waar hij zijn Nederlands bijspijkert. Hij ontdekt warempel dat zijn grootvader een tijdlang verbleven heeft in Gent, in het lokale kantoor van een Amerikaanse bedrijf.

Een nieuw plan wordt geboren. Kenan besluit zijn masters aan de Gentse universiteit

te nemen, met de bedoeling er een proefschrift aan te koppelen. Vandaag zit hij halverwege zijn FWO-mandaat. Plan geslaagd! Met een Irakese moeder en een Belgische vader, met wortels in New York en passages in Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje, is afkomst een relatief begrip voor Kenan. De vraag: ‘Where you’re from’, vraagt een verhandeling van een half uur. Daarom houdt Kenan zo van Brussel, de stad waar hij sinds 2011 woont. Daar vibreert het kosmopolitisme van New York in een grootstad met een eigen identiteit. In Brussel, speelt afkomst geen rol.

Wat zal het volgende plan zijn? Kenan hoopt in België te blijven, waar hij zich thuis

voelt en de stamboom van de Van de Mieroops gelegen is. Want het rondtrekkende leven kan ook vermoeiend zijn. To feel like you have taken grip of a place, vraagt tijd en moeite. En: familie trekt. Tijd om te settlen dus. Maar eerst dat proefschrift nog.

Kenan van de Mieroop (°1986, New York City, Verenigde Staten)

>>

Deel deze pagina: 

Herinneringen

Kenan Van de Mieroop

Een man met een plan, zo zou je Kenan kunnen omschrijven. Hij bezoekt een internationale high school, omdat hij er voor gekozen heeft om in het buitenland te gaan werken of studeren. Hij is een kind van immigranten, hij groeit op in een stad die groot geworden is dankzij de migratie - New York City - en is via zijn vader en moeder verbonden met het Midden-Oosten en Europa. Hij ademt kosmopolitisme.

Het politieke klimaat na 9/11 geeft Kenan het laatste duwtje in de rug. Hij trekt naar Schotland, waar hij politieke wetenschappen en geschiedenis studeert, gecombineerd met een Erasmusverblijf in Frankrijk. Dat eigenaardige landje, genaamd België, waar zijn vader geboren is, leert hij ondertussen beter kennen. Kenan maakt Brusselse vrienden in Edinburgh en bezoekt regelmatig familieleden in Antwerpen. In de zomers neemt hij deel aan taalkampen in de Ardennen, waar hij zijn Nederlands bijspijkert. Hij ontdekt warempel dat zijn grootvader een tijdlang verbleven heeft in Gent, in het lokale kantoor van een Amerikaanse bedrijf.

Een nieuw plan wordt geboren. Kenan besluit zijn masters aan de Gentse universiteit te nemen, met de bedoeling er een proefschrift aan te koppelen. Vandaag zit hij halverwege zijn FWO-mandaat. Plan geslaagd!

Met een Irakese moeder en een Belgische vader, met wortels in New York en passages in Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje, is afkomst een relatief begrip voor Kenan. De vraag: ‘Where you’re from’, vraagt een verhandeling van een half uur. Daarom houdt Kenan zo van Brussel, de stad waar hij sinds 2011 woont. Daar vibreert het kosmopolitisme van New York in een grootstad met een eigen identiteit. In Brussel, speelt afkomst geen rol.