Kalifa, Senegal

© Damiano Oldoni

Kalifa is een echte Gentenaar. Hij spreekt feilloos Gents en is ook actief in het Gentse

politieke en culturele leven. Zijn Gents avontuur begon twintig jaar geleden, toen hij met zijn Europese pleegouders in deze stad arriveerde. Op dat moment had Kalifa juist zijn middelbare school beëindigd. Hij droomde van een carrière als opvoeder van straatkinderen. Zijn vreugde was groot toen hij ontdekte dat men in België specifieke opleidingen had in de psychologie en de (ortho-)pedagogie: jeugdwerk bleek ook een academische opleiding te zijn.

Toeval bracht Kalifa naar België en vervolgens naar de Gentse universiteit, de enige

instelling die zijn dossier aanvaardde. Van het oorspronkelijke plan om terug te keren naar de straatkinderen van Senegal kwam niets meer in huis toen hij iemand ontmoete, een schone Gentse, die hij vandaag zijn vrouw mag noemen. Samen met de kinderen gaan ze nog elk jaar op vakantie naar Senegal, maar hun thuis is Gent geworden.

Juist omdat hij van veel verder komt, voelt Kalifa zich beter geïntegreerd in de Gentse

samenleving dan andere academische migranten, die kunnen terugvallen op een Europese cultuur en Engelstalige lingua franca. Maar het heeft wel moeite gekost. Kalifa vertelt hoe hij in het begin worstelde met tal van vanzelfsprekendheden. Het georganiseerde leven van de Belgen was wennen. Je moet steeds op voorhand bellen om met iemand te kunnen afspreken, terwijl je in Senegal gewoon binnenspringt wanneer je daar zin in hebt. Ook aan tafel merkte hij grote verschillen. Senegal kent geen praatcultuur zoals wij die hebben. Het hele gezin zit rond één groot bord en concentreert zich op het eten. Pas wanneer het bord leeg is, wordt er gesproken.

Wat Kalifa waardeert aan Gent: haar jeugdigheid, haar cultuur en het sterk

geëngageerde diversiteitsbeleid. Zelf is hij actief in verschillende Afrikaanse verenigingen en in de stadspolitiek, terwijl zijn echtgenote onderzoek uitvoert in de Afrikanistiek. Vanuit een stad een continent beleven, dat is hun invulling van Being abroad.

Kalifa Diaby (°1973, Ziguinchor, Senegal)  

>>

 

Deel deze pagina: