Rommelaerecomplex

Recht tegenover het Bijlokehospitaal verrijst tussen 1899 en 1905 dit neogotische Rommelaere Instituut. Stadsarchitect Louis Cloquet (1849-1920) ontwerpt de drie gebouwen voor drie medische instituten (Hygiëne en Bacteriologie, Fysiologie, en Pharmacodynamie en Therapie) en bijhorende laboratoria van de faculteit Geneeskunde. Het volledige gebouw is uitgerust met de voor die tijd meest geavanceerde technieken voor verlichting, verluchting, verwarming, waterzuivering en –afvoer. De buitengevels zijn opvallend veelkleurig: rode baksteen afgewisseld met gele steen en blauwe hardsteen. Het complex is vernoemd naar Willem Rommelaere, een Gents arts en rector van de Université Libre de Bruxelles. De bouw wordt gedeeltelijk gefinancierd met de erfenis van zakenman Arthur Renier, een patiënt van Rommelaere. Nobelprijswinnaar Corneel Heymans (1892-1968) voert hier zijn baanbrekend fysiologisch onderzoek.

Eind de jaren zestig verlaat de faculteit Geneeskunde geleidelijk aan het Rommelaerecomplex voor de nieuwe gebouwen op de huidige campus van het Universitaire Ziekenhuis. De lokalen worden ingenomen door enkele laboratoria en diensten van de faculteit Farmacie en door de Seminaries voor Historische en Vergelijkende Pedagogiek. Enkel de vakgroep Gerechtelijke Geneeskunde blijft Rommelaere betrekken tot 2015.

Sinds de restauratie in 2001 huisvest het Rommelaere Instituut onder andere een aantal biotechnologische onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Verbeke, Davy. "Rommelaerecomplex." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 27.12.2016. http://ugentmemorie.be/plaatsen/rommelaerecomplex

Deel deze pagina: