Pien, Armand (1920-2003)
Armand Nicolas Pien studeert tijdens de Tweede Wereldoorlog wiskunde aan de Gentse universiteit. In 1942 behaalt hij het licentiaatsdiploma wiskunde, met als specialiteit astronomie. Zijn eindverhandeling gaat over kometen. Hij gaat aan de slag bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel.
Weerbericht
Wanneer in oktober 1953 het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR) begint met televisie-uitzendingen, wordt in het programma van de Vlaamse televisie ook een weerbericht opgenomen. Omdat Pien op dat ogenblik bij het KMI de enige Nederlandstalige medewerker is, mag hij dit weerbericht presenteren. Hij blijft het 37 jaar lang doen en verzorgt ongeveer 5000 weerpraatjes. Ook op de radio brengt hij zijn weersvoorspellingen. Pien slaagt erin om op een eenvoudige wijze complexe atmosferische verschijnselen uit te leggen aan een groot publiek. Hij brengt de wetenschap in de huiskamer en gaat de nieuwste technische ontwikkelingen niet uit de weg. Zo begeleidt hij de televisiekijker bij de eerste stappen in het ruimtevaarttijdperk. Hij is een der eersten die de luchtdruk uitdrukt in hectopascal (hpa), in de plaats van in millibar (mb). Voorts verwerkt hij telkens een humoristische noot in zijn voorspelling.
Door deze aanpak wordt Pien een van de populairste televisiepresentatoren, met een bekendheid tot ver over de landsgrenzen. Behalve als weerman treedt hij ook op als presentator van diverse amusementsprogramma’s en van een veelbekeken quiz. Dit belet Pien niet om in de laatste decennia van de twintigste eeuw duidelijke standpunten in te nemen in verband met een aantal gebeurtenissen (zoals de kernramp in Tsjernobyl) en fenomenen (zoals het broeikaseffect). Hij keert zich ook onverbloemd tegen pseudowetenschappen als astrologie en geloof in ufo’s.
Volkssterrenwacht
Pien is medestichter en bestuurslid van de vzw Vrienden van de Oude Sterrenwacht van de UGent. Bij de opening in 1996 krijgt de sterrenwacht zijn naam. Hij staat ook aan de wieg van de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen. Voorts is hij waarnemend directeur van het Planetarium in Brussel.
In 2003 overlijdt Pien aan een hartinfarct. Tot op de laatste dag is hij in het KMI te vinden. Er is een planetoïde – 2816 Pien – naar hem genoemd.
Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010
Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Pien, Armand (1920-2003)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 01.04.2015. www.ugentmemorie.be/personen/pien-armand-1920-2003