Frimout, Dirk (1941)

Dirk Frimout gaat uiteraard de geschiedenisboeken in als 'de eerste Belg in de ruimte' in 1992. Minder bekend is dat hij een alumnus is van de UGent met bovendien een eredoctoraat. Ook was hij even gastdocent aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. 

Eerste Belg in de ruimte

Dirk Frimout studeert in 1963 af als ingenieur elektronica en haalt een doctoraat in de toegepaste fysica aan de UGent. In 1972 behaalt hij een postdoctoraal in het laboratorium van Atmosferische en ruimtelijke fysica aan de universiteit van Colorado. Hij sluit zijn opleiding af als burgerlijk elektrotechnisch ingenieur en promoveert tot doctor in de toegepaste wetenschappen. Tot 1978 werkt hij in het Belgisch Instituut voor Ruimte-aeronomie.
In 1977 stelt Frimout zich kandidaat als astronaut. De zes daaropvolgende jaren is hij coördinator van de bemanning voor Spacelab-1 in het European Space Agency en tot 1989 werkt hij in de afdeling Microgravity van het European Space Research and Technology Centre. Als specialist op het gebied van de atmosfeerfysica wordt Frimout in 1989 door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA geselecteerd als een van de vaste crewleden voor de STS-45 Space Shuttlemissie. Drie jaar later ziet hij zijn droom in vervulling gaan en krijgt hij de functie van Payload Specialist 2 aan boord van het ruimteveer Atlantis. Deze missie staat volledig in het teken van wetenschappelijke atmosferisch onderzoek. Op 24 maart 1992 vindt in het Kennedy Space Center in Florida de lancering plaats van Atlantis. Eenmaal in de ruimte krijgt deze missie de naam ATLAS-1 wat staat voor Atmospheric Laboratory for Applications and Science. Frimout is er verantwoordelijk voor de wetenschappelijke proeven.

Eerbetoon

Frimout is de eerste Belg in de ruimte en bij zijn terugkeer valt hem veel eer te beurt, onder meer een eredoctoraat aan zijn eigen alma mater in 1992. Ook ontvangt hij de titel van Grootofficier in de Leopoldsorde en wordt hij in de adelstand verheven met de titel van burggraaf. Na zijn ruimtevlucht gaat Frimout aan de slag bij Belgacom en wordt hij voorzitter van de Euro Space Foundation ter bevordering van wetenschappelijk-technische studies bij de jeugd. Tussen 2002 en 2006 is hij gastdocent aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Frimout, Dirk (1941-)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 10.03.2015. www.ugentmemorie.be/personen/frimout-dirk-1941

Bibliografie

www.UGentMemorialis.be

"Dirk Frimout." European Space Agency. Geraadpleegd 16.08.2010  www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Astronauts

Website Belgium in Space: www.belgiuminspace.be

Deel deze pagina: