20'00 De universiteit bouwt
Tussen 1991 en 2005 verdubbelt het aantal studenten tot 28.000. De UGent moet haar gebouwenarsenaal opnieuw uitbreiden. De site Coupure en de site Dunant aan de Watersportbaan worden elk verruimd met een nieuw gebouw en een studentenrestaurant en op Campus De Sterre verrijst studentenhome Bertha De Vriese.
Het Labo Stadsontwerp en Stedenbouw van de vakgroep Architectuur en Stedenbouw onder leiding van professor Charles Vermeersch maakt een masterplan op voor de Sint-Pietersnieuwstraat: de universiteitsgebouwen worden er gegroepeerd en verbonden. In 2006 opent het nieuwe studentenhuis De Therminal in de oude stookplaats van het Technicum. Een jaar later verschijnt tussen campus Hoveniersberg en de Sint-Pieterskerk de campus Tweekerken voor de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen. Kers op de taart is het UFO (UniversiteitsForum) met zijn mega-auditorium met 1.000 zitplaatsen, naast het vernieuwde rectoraat dat in 2009 wordt ingehuldigd.
Met deze nieuwe gebouwen wil de UGent zich architecturaal profileren in de stad. Anders dan tijdens de vorige bouwfases, is de universiteit nu haar eigen bouwheer met eigen middelen en kan ze samenwerken met prestigieuze architecten zoals Xavier de Geyter en Stéphane Beel. De architecturale stijlbreuk met de gebouwen uit de jaren 1960 en 1970 is overduidelijk. Het einde van deze bouwfase is nog niet in zicht: op de Kantienberg verreist een nieuwe home en een nieuw studentenrestaurant en er staan nog verschillende verbouwingen en restauraties op het programma. Stad en universiteit houden het stijgende studentenaantal nauwlettend in het oog.
[Fien Danniau]
Huyghe M. en Vandenbussche J., Campus and the City, Gent, 2009, (onuitg. masterscriptie).
Masterplan Sint-Pietersnieuwstraat