Introductie

Burgemeester van Gent Daniël Termont heet je welkom bij UGentPassage

Zelf was ik nooit student aan de univ maar ik geef het toch graag toe: de stad zou niet hetzelfde zijn zonder de UGent. Studenten en wetenschappers kleuren sinds jaar en dag het stedelijke landschap. Ze wonen, werken, vinden een lief en blijven plakken in Gent. De stad zou er ook letterlijk anders uitzien zonder de UGent. Ontelbare openbare gebouwen en privéwoningen werden ontworpen en verbouwd door de ingenieurs van de UGent. En dan zijn er nog de tientallen universiteitsgebouwen zelf...

Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: de universiteit zou niet dezelfde zijn zonder de stad. Het stadsbestuur maakte in de loop van de universiteitsgeschiedenis veel middelen vrij voor de universiteit. De stad schonk haar plantentuin en bibliotheek aan de universiteit, financierde de bouw van de Aula en betaalde tot 1928 een flink deel van de gebouwen van wat toch een rijksuniversiteit was…

Het sprookje van Gent en UGent begint op 9 oktober 1817. Die dag wapperen de vlaggen op het stadhuis en luiden de klokken van het Belfort. In de troonzaal van het stadhuis opent onze Hollandse kroonprins in het bijzijn van de twaalf professoren en alle stedelijke, provinciale en militaire autoriteiten de nieuwe universiteit. Het is feest in de stad. Gent is content. Want net als Leuven en Luik mag het een rijksuniversiteit verwelkomen. De andere kandidaat-steden Antwerpen, Doornik én Brugge bijten in het zand. Hoewel het wel geen haar gescheeld had of het wás een UBrugge geworden.

Vandaag is Gent nog altijd content met haar universiteit. De UGent draagt net als 200 jaar geleden bij tot de uitstraling en het rijke culturele leven van de stad. Waar veel jongeren bijeen zijn, borrelt de creativiteit op en dat lokt heel wat ondernemingen naar de stad. Anders dan in 1817 is de economische impact van de universiteit, haar studenten, onderzoekers, alumni en spin-offs nauwelijks te overzien. De UGent is een cruciale speler in de Gentse kenniseconomie en één van de grootste regionale werkgevers.

Deze UGentPassage neemt u mee langs de geschiedenis en het gemeenschappelijke geheugen van stad en universiteit. De 11 locaties op uw route zijn symbolische plaatsen waar de universiteit zich heeft verankerd in de stad. Of u nu student bent, Gentenaar, of allebei, U zal Gent met een andere blik bekijken. Ik wens u een fijne tocht! 

Eerste locatie: Aula

Deel deze pagina: 
Aanmaken herinneringen verbieden