2. Het Pand

 

 

 

Wie wandelt van de Aula naar Het Pand doorkruist de commerciële slagader van Gent. Vandaag vind je in de Veldstraat vooral kledingwinkels, maar in het midden van de 19de eeuw is het aanbod diverser. De komst van de universiteit en haar geleerde volkje geeft een boost aan boekhandels, instrumentenbouwers en staminees in de buurt.

De stad stelt in deze periode verschillende urbanisatieplannen op met telkens de Aula als prominente factor. Een van de plannen verbindt de Aula via een brede boulevard met het Casino, een burgerlijk feestpaleis aan de Coupure. Het verbredingsplan is maar gedeeltelijk uitgevoerd. Het stopt 30 meter voorbij het brugje.

Het grote grijze gebouw aan het water dat het meest in het oog springt is Het Pand. Als de universiteit in 1963 dit oude dominicanenklooster koopt, ligt het er maar verloederd bij. Door de jarenlange staat als groezelige huurkazerne kennen de Gentenaars Het Pand onder de bijnaam ‘vlooienpaleis’. De UGent wil er een nieuwe studentenhome in onder brengen. Maar dat is buiten de dienst Monumentenzorg van de stad gerekend! Die vindt dat Het Pand na 750 jaar woelige geschiedenis beter verdient.

Een bijzondere episode uit die geschiedenis kent het gebouw tussen 1580 en 1584. Dan biedt het onderdak aan een calvinistische universiteit. In deze ‘eerste universiteit van Gent’ worden protestantse predikanten opgeleid. Hoewel deze universiteit geen lang leven is beschoren, gebruikt de stad het 230 jaar later als argument in het lobbywerk voor de komst van de rijksuniversiteit.

Geen studentenhome dus voor deze ‘éminence grise’, maar een lange en grondige restauratie. Het Pand wordt het cultureel centrum van de universiteit. Het biedt onderdak aan de dienst communicatie, een restaurant, de Faculty Club, verscheidene congresruimtes en drie historische collecties. De ingang bevindt zich om de hoek. Spring er bij gelegenheid zeker eens binnen.

Volgende locatie: Justitiepaleis

 

Deel deze pagina: 
Aanmaken herinneringen verbieden