Corona: oproep Archief Gent

Archief Gent wil zo veel mogelijk getuigenissen, foto's, filmpjes, verhalen... verzamelen in tijden van corona, met het oog op de toekomst.

Het dagelijkse leven is ook in Gent tot stilstand gekomen, afstand houden is een ijzeren wet. Desondanks brengt de crisis ook in Gent mensen dichter bij elkaar. Archief Gent wil deze verwarrende tijden documenteren met het oog op de toekomst.

De coronacrisis zal de geschiedenis ingaan als een crisis waarop niemand voorbereid was. Het Covid-19-virus zaait wereldwijd verwarring en paniek, en ook de Gentenaars blijven niet gespaard. Scholen sluiten, cafés en restaurants doen de deuren dicht, bedrijven leggen de productie stil, thuisblijven is geen richtlijn, maar een bevel. De ziekenhuizen wapenen zich tegen een vloedgolf van coronapatiënten terwijl koortsachtig naar een vaccin gezocht wordt. Online media houden nauwgezet de teller van besmette patiënten en dodelijke slachtoffers bij.

En toch brengt de coronacrisis niet alleen isolement. Ook de Gentenaars roeren zich. Her en der steken solidariteitsacties de kop op, vrijwilligers melden zich, online wordt er druk muziek gedeeld en doen hartverwarmende boodschappen de ronde. Want in tijden van crisis leer je elkaar echt kennen, zelfs vanop afstand.

Ons sociale leven speelt zich nu volledig digitaal af. We spreken af via videocam, we vergaderen op  allerhande online platformen, we luisteren aandachtig naar onze leraars in digitale schoolomgevingen, we delen onze bezorgdheden en onze hoop via sociale media.

Archief Gent wil al deze aspecten van ons ontwrichte dagelijkse leven vastleggen om alles te documenteren en te bundelen voor toekomstige generaties. We moeten ook rekening houden dat digitale informatie niet eeuwig online beschikbaar blijft en dus heel kwetsbaar is om verloren te gaan. Daarom deze oproep. Stuur ons je persoonlijke verhalen, getuigenissen, gedichten, liedjes, foto’s, filmpjes, stuur je blogs, vlogs en dagboeken, je tekeningen en je kunstwerken. Archief Gent wil binnen 100 jaar een beeld kunnen geven van hoe wij in Gent deze crisis beleefd en overleefd hebben.

Wat kan je concreet doen?

Je kan hiervoor terecht op https://stad.gent/nl/cultuur-sport-vrije-tijd/nieuws-evenementen/dagboek....

Datum: 
maandag, mei 11, 2020